GUIDELINES TO MAKE A BETTER STORY

Richtlijnen voor het opnemen van een goed videoverhaal

1 Gebruik veel licht (Gouden regel)

 • Fotografeer indien mogelijk bij daglicht.

 • Plaats uzelf zo dat ramen of uw belangrijkste lichtbronnen naar u toe zijn gericht, niet achter u.

 • Vermijd boven belichting.

 • Als je binnenshuis gaat opnemen, overweeg dan om een ringlamp te gebruiken die aan je computer/telefoon kan worden vastgeklikt om je gezicht te verlichten.

 • Overweeg voordat u uw lichtbronnen instelt, welk effect u wilt creëren in uw voltooide video. Wil je het gezicht van je onderwerp helemaal verlicht (“zacht” of “vlak” licht), of wil je wat schaduwen (“hard” licht)?

2 Gebruik een effen achtergrond

 • Wees bewust van de achtergrond die je gebruikt om te filmen. Niets ziet er minder professioneel uit dan een rommelige of afleidende achtergrond.

 • Een eenvoudige manier om uw video een professionele uitstraling te geven, is door een effen achtergrond te gebruiken. Een muur, een laken of een groot vel achtergrondpapier zijn allemaal goede opties. Zorg ervoor dat uw onderwerp op een afstand van enkele meters van de achtergrond staat om te voorkomen dat er schaduwen op vallen.

 • Het is ook een goed idee om een video op te nemen in een “professionele“ omgeving: de plek waar je echt werkt of tijd doorbrengt.

 • Zorg ervoor dat u niet filmt met een raam of een ander reflecterend oppervlak op de achtergrond van uw opname. Je zou per ongeluk de camera in de reflectie kunnen vangen. Daarnaast kan het hebben van een lichtbron zoals een raam achter je onderwerp ervoor zorgen dat het onderwerp er donker en schaduwrijk uitziet.

Voorbeeld 1 van effen achtergrond

Voorbeeld 2 van rustige/heldere achtergrond

3 Gebruik uw telefoon op de juiste manier - altijd horizontaal, liggend formaat

De eenvoudige eerste stap om te leren hoe u professionele video's maakt, is te onthouden dat u in de liggende modus moet opnemen --- draai uw telefoon op zijn kant. Verticale of staande video's zijn prima als je ze alleen op je telefoon gaat bekijken. Op het moment dat je het op een tv, laptop, tablet of bijna elk ander apparaat probeert te bekijken.

4 Helder geluid - Zorg ervoor dat de locatie stil is en dat er geen externe of interne ruis is

 • Uw audiokwaliteit is eigenlijk belangrijker dan uw professionele videokwaliteit. De meeste mensen zijn bereid een video te bekijken die niet in HD is opgenomen of die zelfs een beetje korrelig is, zolang al het andere maar goed is. Maar vaag, onduidelijk geluid is meestal voldoende om iemand binnen een paar seconden na het afspelen van een video op de knop 'Terug' te laten drukken.

 • Vermijd drukke kamers, pratende mensen, neem het stuk op in een stille kamer met voldoende licht.

 • Gebruik een microfoon als je die hebt. Leg heldere audio vast door uw microfoon zo dicht mogelijk bij het onderwerp te plaatsen. Misschien wilt u een filter gebruiken om bliepjes en gekraak op de voltooide opname te elimineren. Houd rekening met achtergrondgeluiden die uw microfoon mogelijk ook oppikt.

5 Vermijd trillende opnamen, als je het nog een keer moet herhalen, is dat oké

 • Wankele beelden zorgen ervoor dat elke professionele video eruitziet als een amateuristische video (en je kijkers kunnen er bovendien zeeziek van worden). Het is moeilijk om een ​​camera helemaal stil te houden, dus probeer je camera helemaal niet vast te houden als je er iets aan kunt doen. Gebruik in plaats daarvan een statief of plaats uw camera op een stevige ondergrond.

 • Gebruik een statief als je er een hebt, indien mogelijk, zoek anders een stabiel oppervlak om de camera te plaatsen, zoals een tafel, zoals in de afbeelding hieronder.

6 Houd je script duidelijk voordat je gaat filmen

Plan je video van tevoren. Als het een interview is, raden we je ten zeerste aan om de vragen klaar te hebben en vooraf te oefenen met de persoon die je gaat interviewen. Deel de vragen met deze persoon zodat hij of zij klaar kan zijn om te antwoorden. Je kunt meerdere video’s maken om te beslissen wat de beste is voor de definitieve versie.

7 Voeg een raster modus toe aan je telefoon, erg handig om slechte framing te voorkomen

 • De meeste apparaten hebben deze optie, beschikbaar via een instelling die u mogelijk moet inschakelen in uw camera-app.

 • Het raster helpt u uw video uit te lijnen met een lijn op de achtergrond om ervoor te zorgen dat u rechte video's opneemt.

 • Het helpt ook bij de compositie. Als u mensen opneemt, plaatst u hun ogen op gelijke hoogte met de bovenste rasterlijn.

If you have an iPhone, you can turn on the grid by going to Settings > Photos & Camera > Grid:

8 Shoot from a Variety of angles

Cutting from one angle to another is a good (and simple) way to add visual interest to your professional videos. This is an especially useful technique if you’re making a how-to video, a product demo, or another type of video that shows you doing something rather than just talking.

Guidelines to record a good Audio Story

1 Record with the “Voice Notes” app from your smartphone directly, save the record afterwards

2 Control the Device Mic Distance

3 Speak clearly and without hurrying

4 Enunciate longer words carefully and avoid stuttering or slurring

5 Select upload audio with a picture in DIGIMI webapp so it will finally be a video format to upload, like a video regular video

OUR PARTNERS