GUIDELINES TO MAKE A BETTER STORY

Οδηγίες για να καταγράψετε μια καλή Ιστορία Βίντεο

1 Χρησιμοποιήστε Άπλετο Φως (Χρυσός κανόνας)

  • Γυρίστε το βίντεο στο φως της ημέρας, αν είναι δυνατό.

  • Τοποθετηθείτε έτσι ώστε τα παράθυρα ή οι κύριες πηγές φωτός να είναι στραμμένα προς το μέρος σας και όχι πίσω σας.

  • Αποφύγετε τα φώτα πάνω από το κεφάλι.

  • Εάν γυρίζετε σε εσωτερικό χώρο, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ring light , το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας για να φωτίζει το πρόσωπό σας.

  • Πριν ρυθμίσετε τις πηγές φωτός σας, σκεφτείτε το αποτέλεσμα που θέλετε να δημιουργήσετε στο τελικό σας βίντεο. Θέλετε το πρόσωπό σας να φωτίζεται πλήρως (“μαλακό” ή “επίπεδο” φως), ή θέλετε κάποιες σκιές (“σκληρό” φως);

2 Χρησιμοποιήστε Καθαρό Φόντο

  • Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το φόντο που χρησιμοποιείτε για τη βιντεοσκόπηση. Τίποτα δε φαίνεται λιγότερο επαγγελματικό από ένα ακατάστατο ή ενοχλητικό φόντο.

  • Ένας εύκολος τρόπος για να αποκτήσει επαγγελματική εμφάνιση το βίντεό σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μονόχρωμο φόντο. Ένας τοίχος, ένα σεντόνι ή ένα μεγάλο φύλλο χαρτιού είναι κάποιες καλές επιλογές. Βεβαιωθείτε ότι στέκεστε αρκετά μέτρα μακριά από το φόντο για να αποφύγετε τις σκιάσεις.

  • Είναι επίσης καλή ιδέα να γυρίσετε βίντεο σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, όπως πχ το μέρος που πραγματικά εργάζεστε ή περνάτε τον χρόνο σας.

  • Να είστε προσεκτικοί να μην τραβήξετε κάποιο παράθυρο ή κάποια άλλη ανακλαστική επιφάνεια στο φόντο της λήψης σας. Θα μπορούσε κατά λάθος να φανεί η κάμερα στην αντανάκλαση. Εκτός αυτού, το να έχετε μια πηγή φωτός, όπως ένα παράθυρο, πίσω σας, μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε σκοτεινούς και σκιερούς.

Παράδειγμα 1 για Καθαρό Φόντο

Παράδειγμα 2 για Καθαρό Φόντο

3 Χρησιμοποιήστε το Κινητό σας με τον Σωστό Τρόπο – Πάντα Οριζόντια, Λειτουργία Τοπίου

Το πρώτο απλό βήμα για να μάθετε πώς να κάνετε ένα επαγγελματικά βίντεο είναι να θυμάστε να τραβάτε σε οριζόντια λειτουργία - γυρίστε το τηλέφωνό σας στο πλάι. Τα κατακόρυφα βίντεο είναι μια χαρά, αν πρόκειται να τα βλέπετε μόνο στο τηλέφωνό σας. Τη στιγμή που θα προσπαθήσετε να τα παρακολουθήσετε σε τηλεόραση, φορητό υπολογιστή, tablet ή σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, ο κακός προσανατολισμός τους θα ξεχωρίσει ως σίγουρο σημάδι ερασιτεχνικής λήψης.

4 Καθαρός Ήχος – Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι ήσυχος και ότι δεν υπάρχει εξωτερικός ή εσωτερικός θόρυβος

  • Η ποιότητα του ήχου σας είναι στην πραγματικότητα πολύ σημαντική για την ποιότητα του επαγγελματικού σας βίντεο. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να παρακολουθήσουν ένα βίντεο που δεν είναι γυρισμένο σε HD ή που είναι έστω και λίγο θολό, αρκεί όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του να είναι καλά. Όμως, ο αμυδρός, δυσδιάκριτος ήχος είναι συνήθως αρκετός για να κάνει οποιονδήποτε να πατήσει το κουμπί «πίσω» μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την έναρξη της αναπαραγωγής ενός βίντεο.

  • Αποφύγετε πολυσύχναστους χώρους, ανθρώπους που μιλάνε γύρω σας και γυρίστε το κομμάτι σε ένα ήσυχο δωμάτιο με αρκετό φως.

  • Χρησιμοποιήστε μικρόφωνο αν έχετε στη διάθεσή σας. Καταγράψτε καθαρό ήχο τοποθετώντας το μικρόφωνο σας όσο το δυνατόν πιο κοντά σας. Ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο για να εξαλείψετε τα χτυπήματα και τους κρότους στην τελική ηχογράφηση. Λάβετε επίσης υπόψη σας τυχόν θορύβους του περιβάλλοντος που μπορεί να καταγράφει το μικρόφωνό σας.

5 Αποφύγετε τα ασταθή πλάνα, αν χρειαστεί μπορείτε να επαναλάβετε τη λήψη άλλη μία φορά

  • Τα κουνημένα πλάνα θα κάνουν κάθε επαγγελματικό βίντεο να μοιάζει με ερασιτεχνικό (και μπορεί να κάνουν τους θεατές σας να νιώσουν ναυτία). Είναι δύσκολο να κρατάτε μια κάμερα εντελώς σταθερή, οπότε προσπαθήστε να μην κρατάτε καθόλου την κάμερά σας αν μπορείτε να το αποφύγετε. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο ή τοποθετήστε την κάμερά σας σε μια σταθερή επιφάνεια.

  • Χρησιμοποιήστε τρίποδο αν έχετε, όποτε είναι δυνατό. Διαφορετικά αναζητήστε μια σταθερή επιφάνεια για να τοποθετήσετε τη φωτογραφική μηχανή, όπως ένα τραπέζι, όπως στην παρακάτω εικόνα.

6 Να έχετε ξεκάθαρο το σενάριό σας πριν γυρίσετε

Σχεδιάστε το βίντεό σας εκ των προτέρων. Αν πρόκειται για συνέντευξη, σας συνιστούμε να έχετε έτοιμες τις ερωτήσεις και να κάνετε μια πρόβα με το άτομο που πρόκειται να πάρετε συνέντευξη εκ των προτέρων. Μοιραστείτε με αυτό το άτομο τις ερωτήσεις, ώστε να είναι έτοιμο να απαντήσει. Μπορείτε να κάνετε διάφορα πλάνα για να αποφασίσετε το καλύτερο για την τελική έκδοση.

7 Προσθέστε λειτουργία πλέγματος στο τηλέφωνό σας, πολύ χρήσιμη για να αποφύγετε το κακό καδράρισμα

  • Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω μιας ρύθμισης που ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσετε στην εφαρμογή της κάμεράς σας.

  • Το πλέγμα σας βοηθά να ευθυγραμμίσετε το βίντεό σας με μια γραμμή στο φόντο για να διασφαλίσετε ότι εγγράφετε ευθύγραμμα το βίντεο.

  • Βοηθά επίσης στη σύνθεση. Αν εγγράφετε ανθρώπους, τοποθετήστε τα μάτια τους στο ίδιο επίπεδο με την επάνω γραμμή του πλέγματος.

Αν έχετε iPhone, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το πλέγμα πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις> Κάμερα > Πλέγμα

8 Πραγματοποιήστε λήψεις από διαφορετικές γωνίες

Το κόψιμο από τη μία γωνία στην άλλη είναι ένας καλός (και απλός) τρόπος για να προσθέσετε οπτικό ενδιαφέρον στα επαγγελματικά σας βίντεο. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη τεχνική αν κάνετε ένα βίντεο με οδηγίες χρήσης, μια επίδειξη προϊόντος ά άλλο είδος βίντεο που σας δείχνει να κάνετε κάτι αντί να μιλάτε.

Οδηγίες για να καταγράψετε μια καλή Ηχητική Ιστορία

1 Ηχογραφήστε με την εφαρμογή «Φωνητικές Σημειώσεις» απευθείας από το smartphone σας, αποθηκεύοντας στη συνέχεια την εγγραφή

2 Ελέγξτε την απόστασή σας με το μικρόφωνο της συσκευής

3 Μιλήστε καθαρά και χωρίς βιασύνη

4 Προφέρετε προσεκτικά τις μεγαλύτερες λέξεις και αποφεύγετε το τρεμούλιασμα ή την ακατάληπτη ομιλία

5 Επιλέξτε το “Upload Audio” με μία εικόνα στην εφαρμογή DIGIMI, ώστε να είναι τελικά σε μορφή βίντεο για να το ανεβάσετε, όπως ένα κανονικό βίντεο

OUR PARTNERS